Clubverslag 2018-2019 – Alive and kicking!

Onze vereniging kan andermaal terugzien op een goed seizoen. Het ging niet helemaal zo goed als de afgelopen twee seizoenen, maar over het geheel genomen kunnen we tevreden zijn. Ons vlaggenschip begon met een klinkende 6-2 overwinning tegen Moira Domtoren 2 uit Utrecht. De tweede ronde volgde met een domper door nipt te verliezen van de Giessen en Linge 2. Na enkele goede overwinningen volgde in de zesde ronde weer een tegenslag middels een forse nederlaag tegen Vegtlust 1, gevolgd door een knap gelijkspel tegen de latere kampioen Doorn/Driebergen 1. Met daarna nog één overwinning en een gelijkspel eindigde het team op de vierde plaats met een score van 12 punten uit 9 wedstrijden en 39,5 bordpunten, evenveel matchpunten als vorig seizoen en een half bordpuntje meer!

Met de prachtige score van 8 uit 9 werd Remco van Brakel topscorer. Rob van Praag deed het met 6,5 uit 8 ook fantastisch en Nico van Brakel kan met 6 uit 7 eveneens zeer tevreden zijn! Peter Remie mag als invaller met 2 uit 3 niet onvermeld blijven.

Het tweede team wist zich ternauwernood te handhaven. Tegen de latere degradant UCS de Rode Loper 3 werd gelijkgespeeld. Twee goede overwinningen tegen de middenmoters leverde een eindscore van 5 uit 7 op met 24,5 bordpunten en een zevende plaats. DBC 2 werd kampioen.

Marcel Pulles werd met 4,5 uit 6 topscorer. Laurens Krah deed het procentueel gezien nog beter. Hij scoorde 3 uit 3!

Het eerste viertal had het heel zwaar. Van de zes wedstrijden werd slechts eenmaal gewonnen en eenmaal gelijkgespeeld. Hierdoor eindigden het team met 3 uit 6 en 9 bordpunten. Peter Remie werd topscorer met 3 uit 6 tegen veelal sterkere tegenstanders. Michel Jacobs met 2 uit 2 en Marcel Pulles met 2 uit 3 deden het eveneens heel goed. Koningswaal Tornado Combinatie 1 werd met overmacht kampioen.

Het tweede viertal was stabiel. Men werd vijfde met 4 uit 6 en 9,5 bordpunten, een bordpunt minder dan vorig seizoen. Michel Jacobs werd net als de vorige twee seizoenen topscorer, wederom met 4 uit 6! Bert de Bruin scoorde 2,5 uit 6 en Will Thelen 2 uit 3.

Dit seizoen speelde er voor het eerst een team mee in de KNSB-competitie op zaterdag. Het team begon goed met een gelijkspel en een overwinning. Na een nederlaag in de derde ronde werd daarna de latere kampioen Shah Mata 1 uit Rotterdam overtuigend verslagen. De tweede helft van de competitie ging het mis. Het bleek vaak moeilijk om een team op de been te brengen. In de laatste ronde moest zelfs met één speler te weinig worden aangetreden. Doordat de laatste drie wedstrijden alle verloren gingen, eindigde het team op de zevende plaats met 5 uit 7 en 23,5 bordpunten, met degradatie als gevolg. Rob van Praag, die op een goed seizoen kan terugkijken, werd topscorer met 4 uit 7. Ed Faber deed het strikt genomen nog beter. Hij scoorde aan het eerste bord 3 uit 3!

In de bekercompetitie van de Stichts Gooische Schaakbond ging het ook dit seizoen weer erg goed. Na de finaleplaats van vorig seizoen, strandden de onzen dit keer pas in de halve finale. De sterke teams van Zeist en Doorn/Driebergen moesten er o.a aan geloven, alvorens het Hilversumse HSG zich na een gelijkspel in de reguliere wedstrijd in de barrage de meest gelukkige toonde. Ed Faber scoorde 2,5 uit 3 en “cupfighter” Gijs van Breukelen 2 uit 2!

In de KNSB-bekercompetitie was voor onze vereniging de tweede ronde het eindstation. In de eerste ronde werd OSV uit Oss verslagen, in de tweede ronde bleek de Drie Torens uit Tilburg net te sterk. Beide teams speelden overigens in de vierde klasse KNSB, waar de Tilburgers kampioen wisten te worden. Nico van Brakel en Gijs van Breukelen scoorden 1,5 uit 2.

De interne competitie werd dit seizoen wederom afgewerkt met play-offs. De twee periode=kampioenen en de twee hoogst geplaatsten in de totale eindstand speelden een kruisfinale via het knock-out systeem. Ed Faber tegen Michael van Ansenwoude en Max Viergever tegen Nico van Brakel speelden de halve finale. Na winstpartijen voor Michael en Nico wist laatstgenoemde in de finale voor het eerst na lange tijd het clubkampioenschap weer naar zich toe te trekken.

Voor de details van de diverse competities verwijs ik naar de website van de SGS: sgs-schaakbond.nl onder het kopje competitie Hier vind je ook onder het kopje verenigingen de ratinglijst van onze externe spelers.

Meer informatie ook op de website van de KNSB: knsb-netstand.nl Onze vereniging speelde in klasse 5E.

De Bommelerwaard-Cup werd een prooi voor Max Viergever. In een spannende partij wist hij Ed Faber te verschalken, die zich in de opening had misrekend.

Het traditionele van Voorden Stichting open snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard werd gewonnen door Sjoerd van Roon met 5,5 uit 7. Luuk Bazelmans, de winnaar van vorig jaar, en Hamoen Habibi werden op een half punt tweede en derde. Voor gedetailleerde uitslagen verwijs ik naar het eerder verspreide verslag van het snelschaaktoernooi.

Er was ook dit jaar weer plaats ingeruimd voor rapidschaak. Op drie avonden werden er partijen gespeeld met een kwartier bedenktijd per persoon per partij. De totaalstand van deze avonden leverde de kampioen op. Deze krijgt een door Marius de Wit beschikbaar gestelde wisselbeker. Na drie avonden toonde Ed Faber zich de sterkste met een totaal van 14 punten (4,5 + 4 + 5,5), op een half punt gevolgd door Wim van Oostrum (3,5 + 5,5 + 4,5). Michael van Ansenwoude en Peter Remie eindigden op een gedeelde derde plaats met 12 punten.

Het komende seizoen zal onze hoofdmacht, gezien de resultaten in het afgelopen seizoen, opnieuw in de bovenste helft mee moeten kunnen strijden. Het tweede team zal zich gezien het spelerspotentieel wederom moeten kunnen handhaven.

Komend seizoen spelen we ook weer met twee viertallen in de competitie.

De wedstrijdleider, augustus 2019

Wim van Oostrum