Nog niet iedereen uit de winterslaap….

“We kunnen met zekerheid zeggen dat het schaakspel een heel oud spel is. De voorloper van het moderne schaakspel dateert van meer dan duizend jaar geleden; de huidige stukken en regels zijn “pas” vijfhonderd jaar geleden tot stand gekomen.Een oude mythe verhaalt over Sissa, een mythische brahmaan uit India die rond het jaar 600 het spel Chaturanga zou hebben bedacht, de Indische voorloper van het schaakspel. Tevens zou hij de bedenker zijn van het graankorrelvraagstuk dat hij de koning voorlegde toen deze hem voor zijn uitvinding wilde belonen.”

Kort samengevat begon Wim van Riessen, de grote animator en veelvuldig (mede)organisator van het van Voorden Stichting open snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard, op deze wijze zijn welkomstwoord bij dit toernooi dat na twee jaar gedwongen rust vanwege de coranoperikelen voor de 24e keer werd georganiseerd.

Kennelijk was nog niet iedereen uit zijn winterslaap ontwaakt, want met 20 deelnemers viel de opkomst enigszins tegen. Het toernooi was ook minder sterk bezet dan in andere jaren. Er werden eerst drie vierkampen gespeeld. Vervolgens werden twee achtkampen geformeerd en een vierkamp. De spelers in de vierkamp speelden zowel met wit als met zwart tegen elkaar. Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Rudy Simons uit Eindhoven die op grond van zijn hoogste rating ook de favoriet was. Hij eindigde met 6 uit 7 op een gedeelde eerste plaats met de verrassende Jan Kwakernaak uit Giessenburg. De noodzakelijke barrage partij wist Rudy in zijn voordeel te beslissen. Remco van Brakel werd met 5 punten derde. In de voorronden had Remco al zijn partijen gewonnen! Marcel Pulles deed het met 4 uit 7 ook behoorlijk goed. De pas 10-jarige Arish Gayen eindigde met 3 punten op de vijfde plaats.

In groep twee eindigden Nico van Brakel en Wim van Oostrum met 6 uit 7 gedeeld eerste. Joep Peeters eindigde op een vol punt als derde.

Groep drie werd met 5,5 uit 6 gewonnen door Mario Adriaans, gevolgd door Nemo Heurten met 3,5 en Danny Oppens met 3 punten. Het toernooi werd mogelijk gemaakt door hoofdsponsor van Voorden Stichting uit Zaltbommel, eetcafé/cafetaria Ons Trefpunt uit Nieuwaal en Teeuwen tuin-, bos- en parktechniek uit Zuilichem.