Snelschaaktoernooi 2016 weer succesvol

Het 20e van Noord Accountants Open Snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard heeft weer schaakliefhebbers uit alle windstreken naar Nieuwaal gebracht. De opkomst viel met 27 deelnemers ietwat tegen, waarschijnlijk door de invloed van andere toernooien en wellicht ook door het mooie zonnige weer. Daar staat tegenover dat de gemiddelde speelsterkte veel hoger lag dan andere jaren. Dit komt mede door de deelname van de tegenwoordig in Belgie woonachtige grootmeester Alexander Dgebuadze. Verder deed kandidaatmeester Pieter Hopman mee, tevens oud winnaar van het toernooi.

Dgebuadze maakte zijn favorietenrol waar, al ging het niet gemakkelijk. In de voorronde moest hij een halfje toestaan aan Barry Brink. In de finale speelde hij zelfs drie remises. Uiteindelijk eindigde hij samen met Lars Vereggen uit Chaam en Pieter Hopman gedeeld eerste. Op grond van zijn score in de voorrondes werd hij winnaar van het toernooi. Lars Vereggen werd zo tweede en Pieter Hopman derde. Alle drie behaalden 5,5 punten.

Met een vol punt minder werd Dick Schenkeveld, ook een oud winnaar, vierde. Hij streed lange tijd mee voor de eerste plaats, maar het toernooi duurde twee ronden te lang voor hem. De laatste twee partijen verloor Dick.

De beste speler van de organiserende vereniging was Remco van Brakel. In de finale kwam hij echter tekort. Met slechts een half punt werd hij gedeeld zevende.

Groep 2 werd een prooi voor Daniel Schenkeveld met 6,5 uit 7. Wim van Oostrum, de enige speler die alle twintig edities heeft meegedaan (!), werd met een punt minder tweede, terwijl Michael van Ansenwoude derde werd.

Groep 3 werd met 4 punten gewonnen door Eric van Heusden, op een half punt gevolgd door trouwe deelnemer Paul van den Berg. Weer een half punt daar achter werd Karel den Boer derde.

Nico van Brakel won met een 100 %-score groep 4. Marcel Pulles en Rob van Praag legden met twee daarachter beslag op een gedeelde tweede plaats.

De middagpauze werd opgeleukt door een optreden van de Zaltbommelose band Pyrollasies, waarin ook twee schakers meespeelden.

De wedstrijdleiding was bij Maarten de Wit in bekwame handen.

Het uitermate sportief verlopen toernooi werd mede mogelijk gemaakt door de gulle bijdragen van de sponsors, enthousiast gemaakt dankzij de niet aflatende inzet van Wim van Riessen.

De sponsors waren, behalve van Noord accountants, Teeuwen, tuin-, bos- en parktechniek uit Zuilichem en cafe/cafetaria/zaal Ons Trefpunt uit Nieuwaal.