Verslag seizoen 2017-2018

Onze vereniging kan wederom terugzien op een fantastisch seizoen. Na de drie teamkampioenschappen in het vorige seizoen vielen nieuwe kampioenschappen niet te verwachten, maar de beide achttallen deden het niettemin uitstekend. Ons vlaggenschip begon voortvardend met een vijftal gedegen overwinningen en als logisch gevolg een gedeelde koppositie halverwege de competitie! Nadat in de zesde ronde werd verloren van nummer drie Houten was de inspiratie kennelijk op. Er volgden een nederlaag en een gelijkspel tegen op papier zwakke teams om het seizoen af te sluiten met een knap gelijkspel tegen kampioen BSG 3 uit |Bussum.

Met een score van 12 punten uit 9 wedstrijden en 39 bordpunten werd ons eerste achttal knap tweede!

Teamcaptain Wim van Oostrum gaf het goede voorbeeld. Met een mooie score van 6 uit 9 werd hij topscorer, nog wel aan één van de topborden. Mede door deze score wist hij voor het eerst in de bijna vijftig(!) jaar dat hij voor onze vereniging speelt de ratinggrens van 1900 aan te tikken!

Gijs van Breukelen deed het met 5,5 uit 8 procentueel gezien nog ietsje beter. Kees van den Nieuwenhof deed het met zijn score van 5,5 uit 9 ook goed, hoewel hij na zijn voortvarende start met 4,5 uit 5 een hogere score zal hebben verwacht.

Het tweede team speelde een goede competitie. Ze kwamen flitsend uit de startblokken met direct een overwinning op één van de zwakkere teams en twee gelijke spelen tegen de sterke teams van Moira Domtoren 4 en Kijk Uit 1. In deze laatste wedstrijd stelde Michiel Kleijn het gelijke spel veilig door aan het eerste bord een speler met een rating van 2000+ op een nederlaag te trakteren! Hierna volgden twee forse nederlagen om tegen het einde van de competitie de goede draad weer op te pakken met twee mooie overwinningen. Het team behaalde een keurige vijfde plaats met 8 uit 8 en 28,5 bordpunten.

Sven Schipper werd net als vorig seizoen topscorer, ditmaal met een score van met 5 uit 7. Marcel Pulles deed het met 4,5 uit 5 eveneens uitstekend!

Het eerste viertal had het zoals te verwachten heel zwaar in de kampioensgroep. Van de zes wedstrijden werd slechts eenmaal gewonnen. Hierdoor eindigden de onzen voorlaatste met 2 uit 6 en 7 bordpunten.

Henk-Jan Bragt werd topscorer met 2,5 uit 5.

Het tweede viertal speelde met wisselend succes. Men werd vijfde met 4 uit 6 en 10,5 bordpunten.

Michel Jacobs werd net als vorig seizoen topscorer, ditmaal met 4 uit 6.

In de bekercompetitie van de Stichts Gooische Schaakbond ging het crescendo! De eerste twee rondes werd met 4-0 gewonnen. In de kwartfinale werd na een 2-2 gelijkspel Barneveld uitgeschakeld na een barrage met snelschaakpartijtjes. Dit kunststukje werd in de halve finale herhaald tegen Houten. Hierdoor speelde onze vereniging voor het eerst sinds de bekerwinst aan het begin van deze eeuw weer in de finale. Hier bleek BSG met 2,5-1,5 de sterkste! Dick Schenkeveld leverde met 4 uit 4 een grote bijdrage aan dit succes!

Saillant detail is dat de nummers 1, 2 en 3 uit de klasse waar onze hoofdmacht in de competitie speelde, alle drie de halve finale van de beker bereikten.

De interne competitie werd dit seizoen voor het eerst afgewerkt met playoffs. De twee periodekampioenen en de twee hoogstgeplaatsten in de totale eindstand speelden een kruisfinale via het knock-out systeem. Zoals de laatste paar jaar gebruikelijk ging het uiteindelijk ook nu weer tussen Ed Faber en Michael van Ansenwoude die in de halve finale vader en zoon van Brakel hadden verslagen.

Na een spannende partij leek Ed de partij naar zich toe te halen. In tijdnood had Michael nog een kamikaze-actie in petto die Ed onderschatte. Hierdoor wist Michael voor de vierde keer in de laatste vijf jaar het clubkampioenschap voor zich op te eisen.!

Voor de details van de diverse competities verwijs ik naar de website van de SGS:

sgs-schaakbond.nl     onder het kopje competitie

en naar het kopje verenigingen op deze site voor de ratinglijst

en naar onze eigen website:   svzzcombinatie.nl

De Bommelerwaard-Cup werd een prooi voor Jan Kwakernaak. Hij bereikte de finale door onder andere Max Viergever, de winnaar van vorig jaar, uit te schakelen. In een spannende partij wist hij de toch wel verrassende andere finalist, Eric van Heusden, te verslaan.

Het traditionele van Voorden Stichting snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard werd gewonnen door Luuk Bazelmans met 6,5 uit 7. Elmer van Veenendaal werd op een half punt tweede. Nico van Brakel werd gedeeld derde. Voor gedetailleerde uitslagen verwijs ik naar het eerder verspreide verslag van het snelschaaktoernooi.

Er was ook dit jaar weer plaats ingeruimd voor rapidschaak. Op twee avonden werden er partijen gespeeld met een kwartier bedenktijd per persoon per partij. In de week na Kerst werd er voor de liefhebbers een snelschaaktoernooitje gespeeld.

Dit seizoen heeft er ook een team meegespeeld bij het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams. Onze club deed het erg goed. In de voorronde, een dubbelrondige achtkamp, werden enkele zeer sterke teams verslagen. Het bleek helaas net te weinig om de finalegroep te bereiken. Bij enkele spelers bleek de pijp daarna leeg te zijn. Mede hierdoor werd ons team uiteindellijk elfde.

Het komende seizoen zal onze hoofdmacht, gezien de resultaten in het afgelopen seizoen, opnieuw in de bovenste helft mee moeten kunnen strijden. Het tweede team zal zich gezien het spelerspotentieel wederom moeten kunnen handhaven.

Komend seizoen spelen we ook weer met twee viertallen in de competitie.

Daarnaast zal er ook een team worden ingeschreven voor de nieuw te vormen KNSB-competitie.

De wedstrijdleider, augustus 2018

(Wim van Oostrum)