WISSELEND SUCCES NA GOEDE START

Onze beide achttallen hebben een goed vervolg gegeven aan de uitstekende competitiestart.

Het tweede team speelde knap met 4-4 gelijk tegen het sterke en sympathieke Moira Domtoren 4. Ze begonnen met een achterstand aan de wedstrijd, omdat er twee partijen vooruitgespeeld werden. Peter Remie remiseerde en Michel Kleijn gaf in tijdnood een voordelige stelling uit handen. Chris Puijker verloor en Henk Diependaal won, terwijl Ben van Ginkel vanuit een stelling met twee pionnen minder remise wist te maken. De jeugdspelers deden het opnieuw fantastisch! Sven Schipper wist al redelijk snel te winnen. Bij een 3-3 stand waren alleen Henk Jan Bragt en Eric van Heusden nog bezig. Eric vocht in een verloren staand toreneindspel nog enige tijd door, maar toen Henk Jan een gewonnen stelling had bereikt, gaf hij op. Hetzelfde deed de tegenstander van Henk Jan waardoor de 4-4 eindstand een feit was. Voor een uitgebreid verslag van deze wedstrijd verwijs ik naar de website van Moira Domtoren (klik hier).

Het eerste achttal speelde afgelopen vrijdag uit tegen Laren 1. De onzen boekten een even knappe als verdiende 5-3 overwinning!

Rob van Praag verkreeg middels een dubbel stukoffer al snel groot voordeel. Eerst offerde hij een paard en vervolgens een toren. Zijn tegenstander kon het mat alleen voorkomen door zijn dame te geven. Vervolgens speelde Rob de partij bekwaam uit.

Gijs van Breukelen gaf na een zet of tien weinig meer voor zijn stelling. De vijandelijke dame was diep zijn stelling binnengedrongen, zijn damevleugel was onontwikkeld en zijn koning stond vast in het midden. Vervolgens wist Gijs zich door inventief te verdedigen aan de druk te ontworstelen. Toen hij met een trucje een stuk won gaf zijn opponent zich meteen gewonnen.

Remco van Brakel speelde een rustige partij waarin regelmatig een stuk werd geruild. Op een gegeven moment wist hij een pion te verschalken waarna hij afwikkelde naar een gewonnen toreneindspel.

Vervolgens speelden Nico van Brakel, Wim van Oostrum en Michael van Ansenwoude kort achter elkaar remise. Bij Nico werd het evenwicht geen moment verbroken. Wim had vanuit de opening een mooie stelling opgebouwd. Op een gegeven moment dacht hij groot voordeel te krijgen door eerst een tussenschaak te geven. Het schaak kon op drie manieren worden opgeheven.

Bij twee ervan zou Wim inderdaad winnend voordeel hebben gekregen. Zijn tegenstander koos echter terecht voor de derde optie waardoor deze kon afwikkelen naar een remisestelling waar weinig muziek meer in zat.

Michael stond de gehele partij gedrukt. Toen hij zich enigszins aan die druk wist te ontworstelen, werd het punt gedeeld.

Kees van den Nieuwenhof speelde een mooie partij. Hij leek lange tijd met de winst aan de haal te gaan maar zijn tegenstander wist zich knap staande te houden. Uiteindelijk werd ook hier het punt gedeeld.

Ed Faber tenslotte had zijn opponent volgens eigen zeggen vanuit de opening overspeeld, wat hem ook een pionnetje had opgeleverd. In het laatste uur ging het echter mis. Hij moest zijn pion teruggeven en langzaam maar zeker werd hij in de verdediging gedrongen. In lichte tijdnood kon hij niet de juiste verdediging vinden tegen enkele gemene dreigingen waardoor hij tenslotte het hoofd moest buigen.

Het eerste viertal heeft de eerste wedstrijd met miniem verschil verloren.

Remco van Brakel speelde remise. In een eindspel met beide een toren, een paard en enkele pionnen had hij een vijandelijke pion iets te ver laten oprukken waardoor hij met zijn koning in de verdediging moest blijven. Laurens Krah vergiste zich al snel in de opening wat hem een stuk kostte. Met een paar pionnen als compensatie, verdedigde hij zich taai, maar een stuk is en blijft een stuk en dat bleek zoals zo vaak ook hier te veel.

Sven speelde een sterke partij. In het middenspel had hij een pion veroverd en vervolgens wikkelde hij af naar een technisch gewonnen toreneindspel. In lichte tijdnood weigerde hij een remise aanbod om enkele zetten later onder druk van de klok pardoes twee pionnen weg te geven. Vervolgens streed hij voor een kansloze missie.

Henk Jan Bragt had in de opening een stuk weggeven. Door inventief spel verkreeg hij echter behoorlijke compensatie. In tijdnood van zijn tegenstander wist Henk Jan de stelling volledig naar zijn hand te zetten.

Geschreven door: Wim van Oostrum